Tudtad???

 

 

Mekkora a legnagyobb szárazföldi állat?
Melyik a legnagyobb szárazföldi állat, és mekkorák a méretei?


A világ legnagyobb szárazföldi állatai az afrikai elefánt hímek.

Átlagos hosszúságuk 3-3,7 méter, súlyuk 4-7 tonna. Az afrikai elefántok átlagosan 5 százalékkal nagyobbak az indiai elefántoknál.

A Guiness Rekord Könyv szerint a legnagyobb afrikai elefántot 1974-ben Angolában lőtték. Ez az elefánt 4,16 méter hosszú volt, 3,96 méter magas, és elképesztő, 12.24 tonna tömegű.

 

Te tudod, hogy melyik a világ legnagyobb állata?

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy egy időben él velünk a Földön, pontosabban a vízben, mindenidők leghatalmasabb állata a kék bálna. S ha eddig azt gondoltad, hogy a dinoszauruszoknál nem léteztek termetesebb állatok, akkor most tévedtél. Ez a nagytestű emlős 25 elefántot tesz ki, de a nőstény példányok még ennél is nagyobbra nőhetnek. Az eddig megmért legnagyobb bálna 31 méter hosszú, így érthető is, hogy egy ekkora testű állat nem a szárazföldön él, hiszen csontjai összeroppannának a nagy súly alatt. Így meg könnyű a dolga, a hullámok ide-oda dobálják, s még úsznia sem nagyon kell. S ha már a hosszáról beszéltünk, akkor azt is eláruljuk, hogy súlya akár a 200 tonnát is elérheti. S hogy mitől nő meg ekkorára ez az állat? Hogy súlya ilyen jelentős legyen, nem kell cápákat, nagyobb halakat, vízi állatokat fogyasztania. A tengerek, óceánok tele vannak kisebb rákokkal, parányi élőlényekkel, s ezekből kedvére csemegézhet. S hogy milyen nagy a bálna gyomra, azt az is jól mutatja, hogy ezekből a finom étkekből akár 1200 liternyi is elfér a pocakjában. Néhányan olyan jól belakmároznak, hogy a következő tavaszig meg sem éheznek. A kék bálna nem feltétlenül kék színű. Egyes példányok inkább szürkés színűek, sőt a vízben megfigyelve a bőrük inkább mohászöldnek tűnik. Az óriásbálna főként a norvég fjordokat és Oroszország partjait kedveli, hiszen itt a víz élelemben nagyon gazdag. Éppen ezért az állatok állandóan vándorolnak, keresztül-kasul az Atlanti-óceánon. S hogy hogyan ismerkedik egymással a fiú és a lány bálna? A párzás idején a hím és nőstény egymás mellett úszkál, szóval ismerkednek egymással. A későbbiekben azonban elválnak útjaik. A kék bálnának nincsen meghatározott párzási időszaka. A vemhesség általában tovább tart egy évnél, de ahogy a párzási időszak sem tisztázott, úgy a vemhesség idejére sincs pontos meghatározás. Az újszülött bálnák átlagos hossza eléri a 7-8 métert. A gyerkőc bálna addig marad az anyjával, ameddig el nem éri annak fele hosszúságát.

 

Mivel elég terebélyes állatról van szó, ellensége nem nagyon akad. Egyedül a kardszárnyú delfinek csapatától kell kicsit tartania, de ez sem jelent komolyabb ellenfelet az állat számára. Az állatok között igaz, nincs komoly haragosa, de a norvég halászok annál nagyobb veszélyt jelentenek számára. Egy- egy példány 90 hektoliter halzsírt és 250 kg halcsontot szolgáltat, na, meg rengeteg pénzt. De a kék bálna sem adja meg magát olyan könnyen a rá vadászó halászoknak. S hogy szívósságát megfelelőképpen szemléltessük, íme egy kis történet. A halászok egy szigonylövedéket lőttek ki az állatra, amely a bálna testében felrobbant. De ettől még nem pusztult el, hanem a lehető legnagyobb sebességgel húzta maga után a cetvadász gőzöst. Ennek a hajónak a segítségére sietett egy másik hajó 4 óra múlva, amely szintén egy robbanó szigonyt juttatott az állat testébe. Az óriás bálna ezt a hajót két óráig húzta maga után, miközben további szigonyokkal lődözték. Végül az állat feladta, s a vérveszteségbe kimúlt.

 

Forrás: http://www.sulinet.hu/tart/fcikk/Kjdc/0/9400/1

 

 

Oldalmenü
Szavazás
Melyik a kedvenc évszakod?
Tavasz! °°°°°
Nyár! °°°°
Ősz! °°°
Tél! °°
Egyik se, mindegyik xar! °
Naptár